Odzivne spletne strani

Kaj in zakaj odzivne spletne strani?


Se sprašujete kaj je odziven spletni dizajn (angleško: responsive web design)? Potem si preberite spodnji članek da dobite vse odgovore na vaša vprašanja!


kaj je odzivna spletna stran

Kaj je odziven dizajn spletne strani?


Spletne strani si ogledujemo z različnimi napravami kot so mobilni telefoni, tablični računalniki, prenosniki, stacionarnimi računalniki in še kaj bi se našlo. Obenem pa imajo tudi te naprave različne dimenzije (velikosti) zaslonov, kar pomeni, da je slika na njih različno velika in kakovostna. Če bi želeli na teh zaslonih prikazati samo sliko, bi bila ta različno velika v odvisnosti od tega, na katerem zaslonu se prikaže. Na računalniškem zaslonu bi bila veliko večja kot na mobilnem zaslonu. Kaj pa, če želimo prikazati dve sliki, eno poleg druge? Računalniški zaslon ne predstavlja nobene težave, saj je več kot dovolj prostora za obe, mogoče boste le nekoliko manjši, še vedno pa bomo lahko brez težav videli sliki drugo poleg druge, brez da bi bili sliki pretirano manjši. Toda kaj bi se zgodilo na mobilnem zaslonu? Imamo dve možnosti.

Če se držimo prvega pravila, ki smo ga določili (torej, da je ena poleg druge), bi bili obe sliki zelo pomanjšani in skoraj nemogoče bi bilo razločiti kaj katera predstavlja. V tem primeru bi bilo veliko bolje, da bi se ena slika pokazala pod drugo, kar pomeni, da bi popolnoma ohranili kvaliteto in velikost obeh slik, spremenili bi le postavitev. In ravno to je odziven dizajn. Spletna stran pa ima običajno veliko več elementov kot sta le dve sliki, pač pa ima tudi meni, ki omogoča lažjo navigacijo po spletni strani, multimedijsko vsebino kot so videoposnetki, animacije, besedila, … In vse to je potrebno smiselno prilagoditi glede na različne velikosti zaslonov.

Odziven dizajn oziroma odzivno oblikovanje je funkcionalnost spletne strani, da vse elemente spletne strani smiselno razporeja oziroma postavlja glede na velikost zaslona, na katerem trenutni uporabnik gleda spletno stran.

Zakaj odziven dizajn?


S pomočjo odzivnega dizajna spletne strani prilagodimo vsebino, da je ta bolj pregledna v odvisnosti od tega, kako velik je zaslon na katerem je trenuten uporabnik. Vzemimo za primer mobilni zaslon. V tem primeru je smiselno, da je besedilo dovolj veliko, da je berljivo na tako malih zaslonih kot so mobilni telefoni. Obenem je smiselno odstraniti odvečne animacije in videoposnetke, saj se stran tako hitreje naloži na mobilni telefon, obenem pa zmanjša količino porabljenih enot v mobilna omrežja. Dodatna prednost odzivnega dizajna je, da se celotna stran prilagodi širini zaslona, kar pomeni da se uporabniku ni potrebno premikati levo in desno po zaslonu, pač pa le gor in dol po strani, kar naredi spletno stran veliko bolj pregledno. Dandanes je odziven dizajn spletnih strani standard, kar pomeni, da se strani, ki niso odzivne ne izdeluje več.

Odziven dizajn in spletno rangiranje


Tekmovanje v tem, kdo je višje rangiran v spletnih iskalnikih je prisotno skoraj že od razvoja svetovnega spleta. Višje kot ste rangirani (torej, prej kot ste pokazan v iskalniku) večja je verjetnost, da bo potencialen obiskovalec kliknil na vašo spletno stran in jo obiskal. Da pa je stran rangirana visoko pa se je potrebno držati kar nekaj pravil in nastavitev, o čemer si lahko malo več preberete v enem izmed prejšnjih člankov (Osnove spletne optimizacije). Med pomembne kriterije spada tudi odziven dizajn spletne strani. Izkazalo pa se je, da je ta kriterij, glede na posodobitve Googlovega algoritma za rangiranje spletnih strani, vedno večji faktor za katerega lahko brez dvoma predvidevamo, da bo v prihodnosti igral eno ključnih vlog pri rangiranju spletnih strani v spletnih iskalnikih.


Delite članek z drugimi


Pošljite nam vaša vprašanja


Prišlo je do napake pri pošiljanju, prosim poskusite kasneje
Prišlo je do napake pri pošiljanju, prosim poskusite kasneje!
Poslano!