Slabe spletne strani

Slaba izdelava spletnih strani


V podjetju MediaAS dobivamo dnevne prošnje za analizo spletne strani, kjer preverimo, ali ima spletna stran vse funkcionalnosti pravilno nastavljene, kot bi jih morala imeti. Prepogosto (v več kot 70% primerov) pa odkrijemo, da imajo spletne strani zelo pomanjkljivo definirane nastavitve, ki jih sicer vizualno ne moremo opaziti, imajo pa direkten vpliv na hitrost delovanja in rangiranje spletne strani v iskalnikih!


slaba izdelava spletnih strani

Katere so pogoste napake na spletnih straneh?


Kot smo že omenili, so glavne pomanjkljivosti na spletnih straneh tiste, ki primarno niso vidne, zaradi česar laik ne more odkriti. Glavna izmed teh napak so nepravilno ali celo manjkajoče meta oznake spletnih strani. Mednje spadajo meta oznake za nastavitve ključnih besed, opisov strani in pa meta oznake za družabna omrežja (več o tem si lahko preberete v članku: Meta oznake za boljše rangiranje). Slednje direktno vplivajo na rangiranje spletne strani v iskalniku, njihove nastavitve pa je možno videti le z ogledom konkretne kode.

Druga glavna pomanjkljivost spletnih strani je nastavitev predpomnilnika. Ta nastavitev vpliva na hitrost nalaganja spletne strani, pri čemer si vsak želi, da bi bila ta čim manjša. Nastavitev predpomnilnika poteka v specifični datoteki na strežniku, kar pa je nemogoče odkriti z ogledom spletne strani. Med spregledane nastavitve spletnih strani, ki bi seveda morale biti vključene, spada tudi minimizacija vseh tekstovnih datotek. Mednje spadajo HTML, CSS in JavaScript datoteke.

Minimizacija je postopek zmanjšanja velikosti originalnih datotek, s čimer se lahko opazno zmanjša čas, ki je potreben da se spletna stran prikaže obiskovalcu na zaslonu. Poleg vseh zgoraj naštetih napak oziroma pomanjkljivosti pa lahko omenimo tudi prikaz prevelikih slik na spletni strani, nedelujoče spletne povezave, neprevedene dele spletne strani ter slabo ali celo nedelujoči kontaktni obrazci.


Zakaj pride do napak na spletni strani?


Glavni razlog za zgoraj omenjene napake so človeškega izvora. Ali je oseba, ki je izdelovala spletno stran spregledala določene pomembne korake izdelave spletne strani ali pa preprosto ni vedela, da je to v strankin korist in da bi to moral narediti. Ravno zaradi tega razloga je potrebno dobro premisliti, komu zaupati izdelavo spletne strani (kar pa si lahko preberete v članku: Izdelava spletnih strani). Seveda pa so lahko tudi drugi razlogi za pomanjkljive nastavitve spletne strani.

Glavni razlog so avtomatske posodobitve CMS sistemov. Vsakič, ko se sistem posodablja obstaja možnost, da pride do konfliktov med posameznimi vtičniki, izgube določenih nastavitev ali pa nedelovanja nekaterih vtičnikov. Zato je potrebno vsakič, ko pride do posodobitev preveriti delovanje celotnega sistema in preveriti, ali so se vse nastavitve prejšnje verzije sistema ohranile.


Kako odpravim napake na spletni strani?


Prvi korak pri odpravi napak na spletni strani je kontaktiranje osebe, ki vam je stran izdelala. Odvisno od dogovara z izvajalcem je potem potrebno narediti korak naprej. Ali bo oseba popravke dodatno računala ali pa jih bo naknadno je pogosto stvar predhodnega dogovora. Seveda morate tudi sami oceniti ali menite, da vam bo ta oseba/podjetje storitev opravila dovolj kakovostno glede na to, da so to spregledali pri končni oddaji oziroma zaključku projekta.

Vsekakor pa morajo biti napake pripravljeni odpraviti v čim krajšem možnem času. Prepogosta pa se dogaja, da se teh popravkov podjetja ne lotijo takoj, pač pa so v čakalni vrsti, ki zna trajati tudi mesec dni. Zato smo vam v podjetju MediaAS na voljo, da nas kontaktirate z vašimi težavami, ki vam jih odpravimo v roku dveh delovnih dni!


Spletne strani brez napak


Se sprašujete zakaj je sploh potrebno imeti spletno stran, ki je brez napak? Enostavno, ker imate na ta način najboljše izhodišče za visoko rangiranje/uvrščanje spletne strani v iskalnikih!

Želja vsakega lastnika spletne strani je, da ima čim več obiskovalcev na spletni strani, ki se tudi radi vračajo. To pa zagotovimo z visokim rangiranjem v spletnih iskalnikih in dobro uporabniško izkušnjo, ki si jo zapomnijo in se tako radi vračajo nazaj na stran.

Imate tudi vi spletno stran, ki bi jo želeli analizirati za napake in pomankljivosti? Kontaktirajte nas za brezplačno analizo preko elektronske pošte info@mediaas.si ali telefona 051 / 250 – 753.


Delite članek z drugimi


Pošljite nam vaša vprašanja


Prišlo je do napake pri pošiljanju, prosim poskusite kasneje
Prišlo je do napake pri pošiljanju, prosim poskusite kasneje!
Poslano!